Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 οι τάξεις Δ1 , Δ2 και Ε, επισκέφθηκαν το Μουσείο Θεόπετρας και στη συνέχεια επισκέφθηκαν ελαιοτριβείο που βρίσκεται στην Αύρα Καλαμπάκας στα πλαίσια του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Φλόκας Βασίλειος, Ευθυμίου Γεωργία και Πολύζου Μαρία.
Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας




Το Μουσείο Σπηλαίου Θεόπετρας που βρίσκεται κοντά στην Καλαμπάκα, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης. Το κέντρο αυτό αποτελεί μοναδικό μουσειακό χώρο στην Ελλάδα αφιερωμένο αποκλειστικά στην πρώιμη ιστορία.
Κατά την επίσκεψη, οι μαθη΄τες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά επιλεγμένα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Σπήλαιο της Θεόπετρας, που χρονολογούνται από τη Μέση και Ανώτερη παλαιολιθική , τη Μεσολιθική και τη Νεολιθική περίοδο. Η συλλογή περιλαμβάνει κεραμικά σκεύη, εργαλεία, κοσμήματα, αποτυπώματα ανθρώπινων πελ΄μάτων ηλικίας 130.000 χρόνων και σχέδια αναπαραστάσεων ζώων.
Επιπλέον, μέσω διαδραστικών εκπαιδευτικών εφαρμογών, τα παιδιά εξοικειώθηκαν με τις έννοιες της αρχαιολογίας και της προϊστορίας, ενώ είχαν τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης στους χώρους του Σπηλαίου, γνωρίζοντας τη φύση και τον χαρακτήρα των προϊστορικών κοινωνιών.
Η επίσκεψη αυτή πρόσφερε στους μαθητές μια μοναδική εμπειρία, συνδυάζοντας τη μάθηση με την εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαριστούμε το προσωπικό του Κέντρου για τη θερμή υποδοχή και την πλούσια ενημέρωση που παρείχαν στους μαθητές μας!
Επίσκεψη σε Ελαιοτριβείο στην Αύρα Καλαμπάκας
Στα πλαίσια του μαθήματος “Εργαστήρια Δεξιοτ΄ήτων” οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης του σχολείου μαε είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα ελαιοτριβείο και να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, ενός από τα πιο πολύτιμα αγαθά της ελληνικής διατροφής. Κατά την επίσκεψη, οι μαθητές παρακολούθησαν όλα τα στάδια της παραγωγής ελαιολάδου, από τη συλλογή των ελιών και την εκθλιψη, μέχρι τη διήθηση και την αποθήκευση του τελικού προϊόντος. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εργαζομένους, να θέσουν ερωτήσεις και να μάθουν για τη σημασία της ελιάς στην ελληνική οικονομία και κουλτούρα.
Μέσα από αυτή την εκπαιδευτική δράση, τα παιδιά αντιλήφθηκαν τη σημασία της υγιεινής διατροφής, της παραδοσιακής καλλιέργειας και της αειφορίας, καθώς ενημερώθηκαν και για τις πρακτικές φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής ελαιολάδου.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια γευσιγνωσία, όπου οι μαθητές δοκίμασαν φρέσκο ελαιόλαδο με ψωμί, αναγνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη διαφορά στην ποιότητα του αγνού προϊόντος.
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που συνδύασε τη μάθηση με την πράξη, δίνοντας στα παιδιά πολύτιμες γνώσεις και εικόνες που θα τους μείνουν αξέχαστες!



