Γενικά

«Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα?»  Χωρίς-τίτλο-1024x768

«Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα?» Θα το έκανα μόνο για τα παιδιά, τους μαθητές των σχολείων μας, που βλέπουν και ονειρεύονται διαφορετικά από μας τους μεγάλους ή βλέπουν το ίδιο όπως βλέπαμε κι εμείς όντας παιδιά.

Καλούμαστε όλοι να δούμε τις ταχύτατες αλλαγές που συμβαίνουν στην σημερινή κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που εμφανίζονται με τη διαφοροποίηση στους κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς θεσμούς κλπ?..

Θα τις αντιμετωπίσουμε πώς; Μέσα από ένα  ξεπερασμένο σχολείο, το οποίο  υπακούει μόνο στη γνώση και την εξειδίκευση ή  μέσα από ένα «σύγχρονο» σχολείο που είναι ένα από τα πρωτογενή κύτταρα της κοινωνικής διαμόρφωσης του ατόμου;

«Σύγχρονο» λέμε γιατί θα δίνει όλα τα εφόδια στο μαθητή και τον αυριανό πολίτη, να ανταποκριθεί στο σήμερα και στο αύριο για τον ίδιο και το συνάνθρωπό του. Ένα σχολείο όπου θα διαμορφώνει πολίτες ενεργούς, συμμετοχικούς, με κοινωνικές ευαισθησίες και όχι ανάλγητους,  με πολιτιστικές δράσεις , με κουλτούρα και φιλοσοφία, με κριτική σκέψη, με δεξιότητες και καινοτόμες δράσεις που θα ικανοποιούν τον άνθρωπο σαν υπόσταση και όχι υποταγμένους στην οικονομία και στο κέρδος.

Κατά συνέπεια δεν επιζητούμε μια εκπαίδευση μόνο σαν σύστημα που προτείνει επιλεκτική γνώση και εξειδίκευση, αλλά μια γενικότερη παιδεία όπου θα σφυρηλατείται η προσωπικότητα του μαθητή πριν την κάθε είδους μονοσήμαντη εξειδίκευση. Είναι σίγουρο ότι αυτό επιζητεί και κατορθώνει ως ένα βαθμό ο δάσκαλος να το πετύχει πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα μαζί με τους μαθητές του.

Είναι βέβαιο ότι στα σχολεία μας δεν λείπουν οι καινοτομίες, η δημιουργία, ο στοχασμός και το όνειρο. Μια από τις καινοτομίες και  δημιουργία με όνειρο και  στοχασμό είναι και η ιστοσελίδα μας ως εγχείρημα παραγωγής γραπτού λόγου, προτάσεων, ανταλλαγής ιδεών, μιας και τα παιδιά έχουν  και φωνή, αλλά και συγγραφική δράση.

Εύχομαι το πολυκειμενικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας του 12ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων να βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους χρήστες του διαδικτύου  γιατί θα τέρψει σίγουρα τα ενδιαφέροντά  τους.

Συγχαίρω τους εμπνευστές – δημιουργούς δασκάλους και μαθητές γιατί δεν είναι απλά αξιέπαινη  η προσπάθειά τους, αλλά είναι και η απόδειξη ενός σχολείου που θέλει και μπορεί.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ο Διευθυντής του 12ου Δημοτικού                                              Σχολείου Τρικάλων Χρήστος Γρηγορόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση