Συμμετοχή και βράβευση των μαθητριών της Β’ τάξης στην εκδήλωση “Λαζαρίνες 2024”

 Είναι γνωστό ότι η τρικαλινή παράδοση για την εορτή του Λαζάρου έχει παρά πολλά έθιμα. Ένα από αυτά,  και ίσως το πιο γνωστό, είναι οι Λαζαρίνες. Μικρά κορίτσια μαζεύουν λουλούδια από την φύση, στολίζουν τα καλαθάκια τους και ανήμερα της εορτής γυρίζουν και τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι.

 Τα κάλαντα του Λαζάρου περιέχουν τραγούδια ολιγόστιχα που αναφέρονται στο θρησκευτικό μήνυμα της εορτής και πάρα πολλά παινέματα που εξυμνούν τα μέλη της οικογένειας αλλά και τα μέλη της παραδοσιακής κοινωνίας. Στα Τρίκαλα, εδώ και πολλά χρόνια, οι Λαζαρίνες βγαίνουν με τα καλαθάκια τους την Πέμπτη, πριν του Λαζάρου.

 Φέτος η εκδήλωση – διαγωνισμός  «ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ 2024» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών και των σχολείων στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων “Αθανάσιος Τριγώνης”,  την Πέμπτη 25/4  από τον Δήμο Τρικκαίων και τον Σύλλογο Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, διοργανώνοντας έτσι μια πολύ όμορφη γιορτή για ένα έθιμο που κρατάει αιώνες.

 Συμμετοχή στην εκδήλωση πήραν και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κας. Γκισλή Εύης και κας. Μπέλλου Αγάπης. Τα κάλαντα που τραγούδησαν οι μικρές μαθήτριες του σχολείου μας επιμελήθηκε η Μουσικός μας κα. Παπαδοπούλου Γλυκερία, ενώ το καλάθι που κράτησαν οι μαθήτριες φέρνοντας μας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό στην κατηγορία «Στολισμός Καλαθιού» ανέλαβε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας κα. Γιαννίτση Βάσω.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο